מה זה דפיברילטור? מה חשיבותו, פועלו ואילו סוגים ישנם? האם יש הבדל בין הדגמים ובין המחירים? כל זה, בכתבה שלפניך.
מה זה דפיברילטור בעצם?
דפיברילטור, או מפעם בעברת (לפי מונחי האקדמיה ללשון העברית), הוא מכשיר החייאה, שיכול להשפיע על קצב הלב ולעזור לו להתאזן חזרה לפעולה סדירה וזאת על ידי מתן שוק חשמלי ללב. השוק יכול להינתן מתוך השימוש בשתי אלקטרודות המוצמדות לגוף המטופל, כשהן בסמיכות ללב. השוק החשמלי יכול לשתק באופן רגעי את פעולת הלב ולאחר שהלב חוזר לפעולה, אפשר שהוא יחזור מתוך דופק סדיר. לפעולה עצמה קוראים דפיברילציה (מה שמסביר את השם המיוחד של המכשיר), ועושים בה שימוש במצבים של פרפור חדרים ו/או סוגי טכיקרדיה מסוימים.
ישנם דפיברילטורים מסוגים שונים. יש כאלו שמשתלים אותם בגוף, שיכולים לזהות מתי מתבקש שוק חשמלי כדי "לאפס" את קצב הלב לכאורה, ופשוט עושים זאת על ידי מתן שוק חשמלי. הם יכולים לאפשר חופש תנועה ולא גורמים ("בדרך כלל") לכוויות. והם יכולים להגיע גם בשילוב עם קוצב לב. וישנם גם סוגים אחרים, כאשר הסוג הזמין למשתמש הפשוט הוא כנראה החצי-אוטומטי, שיכול לאפשר גישה נוחה ופשוטה גם ללא ידע מקצועי מעמיק. אם כי, הכשרה בנושא יכולה להיות בעלת ערך.
הממשלה עפה על מכשירי החייאה: דפיברילטור
נתחיל בסטטיסטיקה מעניינת, בשנת 2008 התפרסם לו חוק המבקש להציב מכשירי החייאה במקומות ציבוריים. לפי תקנות החוק, מתבקש להתקין דפיברילטור בכל מרחב שכזה, כאשר ישנם קריטריונים מסוימים להתקנת אותו מכשיר. לאחר מכן, בשנת 2014 פורסמו תקנות נוספות שנועדו לבאר עוד יותר אל לשון החוק, כמו גם הגדירו כללים מסוימים לגבי אופן היישום. הסיבה שאנחנו מציינים זאת, היא כי מדינת ישראל, או לפחות המוסד הרפואי, מכיר בערך של הדפיברילטור והייתה בקשה להציב אותו במקומות ציבוריים.
לפני שניכנס לנושא ונבדוק מה זה בכלל דפיברילטור, נשאל – האם ניתן להתקין כל מכשיר שכזה בכל מבנה ציבורי? ובכן, יש דפיברילטורים ויש דפיברילטורים, ולא כולם נוצרו שווים. למעשה, אם רוצים להציב מכשיר החייאה לפי התקנות, הרי זה אמור להיות מכשיר שקיבל את אישור אגף הציוד הרפואי שנמצא במשרד הבריאות, מכשיר שרשום בפנקס. באופן כללי, אפשר להתקין בהרבה מהמקומות מכשיר חצי אוטומטי, שיש לו יכולת לבצע חיבור ואבחון באופן מהיר, וזאת בהשוואה לסוגים אחרים של מכשירי החייאה שכאלה. האבחון במכשיר שכזה יכול להמליץ על ביצוע תהליך הנקרא דפיברילציה, או דווקא על המשך ההחייאה, במתכונת שלב אחר שלב.
דפיברילטור מחיר שונה לכל כיס ושימוש
אנחנו לא רוצים להמשיך עם הקו שפתחנו, אם כי אכן אפשר. באופן כללי, אפשר שיהיה דפיברילטור לעסקים ואפשר שיהיה גם לבתים פרטיים. כך או כך, יש סוגים שונים של מכשירים שניתן לבחור ביניהם. יש ביניהם שונים במחיר, בנוחות התפעול וכן הלאה. מכשירים שנועדו לתפעול על ידי הצרכן הפרטי כנראה יהיו קלים יחסית לתפעול ועל פי כן אפשר שהם יהיו חצי אוטומטיים, ויגיעו עם הוראות הפעלה שקל לעקוב אחריהן. כך שבאופן כללי אפשר ללמוד איך להפעיל לפי ההנחיות כמו גם לעבור הכשרה מתאימה בנושא.
דפיברילטור כמענה ראשוני
באופן כללי, ניתן לעשות שימוש במכשיר כדי להעניק מענה של עזרה ראשונה טרם הגעת כוח רפואי (כאמבולנס). הטיפול הראשוני יכול לסייע ולתמוך, ויש שיגידו שהוא ממש יכול "להציל חיים", ברמת התמיכה שהוא מספק. על כן, מי שמחזיק דפיברילטור ויודע לעבוד איתו יכול לסייע במתן סיוע של עזרה ראשונה שכזה. המכשיר יכול להיות בעל ערך בטיפול לפצועים, ומטרתו להעביר את הלב שוקים חשמליים, כדי להשפיע על תפקודו.
שכן, במצב "תקין" שרירי הלב מתכווצים במקביל לחלקי לב מסוימים, מה שמאפשר לתמוך בתפקוד יעיל של משאבת הדם. במקרים של דום לב, דפיברילטור יכול לשמש להחייאה מהירה ואף "מיידית", באופן יחסי, כדרך החלה של שוק חשמלי. באם השוק החשמלי יינתן בדקות הראשונות, אפשר שזה יתמוך רבות בתהליך ההחלמה. ישנה המלצה להצטייד בדפיברילטור במקומות בהם יש הרבה אנשים (כפי שתיארנו בפסקאות הראשונות), כמו מגרשי ספורט, מוסדות חינוך, מוסדות חינוכיים, קליניקות וכיוצא בזה ואף לאמן אנשים בשימוש במכשיר, כך שבאם ישנה אפשרות לעשות בו שימוש הם יודעים להתנהל איתו בו ברגע.
דפיברילטור: מה הערך שלו?
דפיברילטור יכול להיות מכשיר החייאה, המעניק שירות בעל ערך למי במקרי דום לב, אך זהו לא המצב היחידה שבו המכשיר יכול לעזור. גם במקרים של הפרעות בקצב הלב, עם הפסקה של פעילויות חשמליות תקינות בקוצב הראשי – ניתן להיעזר במכשיר זה. יתרה מכך, במצבי דום לב, השימוש במכשיר יכול לתמוך גם במניעה של נזק מוחי.
על כן, וכאמור ישנם סוגים רבים של מכשירי החייאה, אך הם יודעים מה מהם יכול להתאים? אפשר פשוט להתאים אותם לרמת ההכשרה של אלו שצפויים להשתמש בהם. וכמובן, דפיברילטור מחיר יכול להיות מאוד שונה מדגם לדגם. ישנם מחירים גבוהים יותר, וישנם פחות. ההמלצה היא כנראה ללכת על מכשיר החייאה לפי התקנים, ההתאמה והתקציב.